2013年9月2日 星期一

Relationship Building Exercise: Empathic Listening

This is an exercise very good for patners in handling complaints or negative emotions. You may study with you partner so that each one of you may take the role of active listener when any one of you notice your partner is having bad feelings.

Click the link below:
pdf document - Relationship Building Excercise: Empathic Listening

1 則留言:

Desmond Chan 提到...

這是一個給伴侶建立親密關係的練習。透過這個練習,我們可以學習如何扮演聆聽者這一角色。 在親密關係上,雙方應敏感於對方的感受,發現對方有負面情緒時,可暫時放下自己的需要而先去明白對方的需要,主動成為對方的聆聽者。尤其當對方向自己提出投訴和指控時,內心難免感到難受。 但急於申辯、"講道理"的同時,我們便錯失了明白對方處境和感受的機會,亦難讓對方的感受得到認同,是聆聽者的大忌。但當我們有心理準備先放下自己的感受去關心對方時,我們便可主動扮演聆聽者的角色。

這個練習的對詁重點就是以對方的立場看一切,不急於表達,專注扮演聆聽者的角色。